STEAM VEIKLA – APIE SUŠALUSIAS EMOCIJAS KITAIP

STEAM iššūkis – ,,Žiemos mozaika. Sušalusios emocijos“ – vyko ir įstaigos viduje (grupėse, salėje, „Vaivorykštukų“ laboratorijoje), ir lauko erdvėse. Visų grupių vaikai ir jų mokytojos, džiugiai nusiteikę STEAM iššūkiui, kūrybiškai sprendė sauso gurgždančio sniego, eksperimentų būdu sukurtų dirbtinių varveklių, ledo bokštų ir mozaikų, druskos šerkšno ant vilnonių siūlų ir kitų netikėtų priemonių bei medžiagų panaudojimą.

Šiam linksmam procesui reikėjo šiokio tokio pasirengimo iš anksto: gamtinių, buitinių medžiagų ir kitų smulkių elementų ( akmenukų, šakelių, sagų, forminių makaronų, popierių skiautelių), ledukams šaldyti formelių bei maišelių, indelių ledukams plukdyti, žnyplių ir semtukų ledukams gaudyti, akvarelės – vandens, vatos, krepinio ir paprasto popieriaus spalvinimui, lašinant dažus pipetėmis, guašo – ledokšnių tapybai, druskos – ledo kubelių bokštų inžineriniams sprendimams bei tirpdymui.

STEAM veiklos, informacijos paieška apie sušalusio vandens savybes sudomino visą bendruomenę. Mokytojos ir jų padėjėjos draugiškai dalinosi idėjomis, patirtimi ir žiniomis apie puraus sniego gamybos procesą. Kieme mažieji, atradę sutrupėjusio ledo gabaliukų, bandė jais kaukšėti, dėlioti „Ledo šaškes“, grožėjosi „Gamtos mozaika“ – lede sušalusiais lapais, šakelėmis ir sėklomis. Na o grupėje vaikams pavyko iš krakmolo ir kitų produktų pasigaminti nešalto sniego, dar „užauginti šerkšną“ iš druskos, vykdyti „ledinę žvejybą“.

Vyresniųjų grupių ugdytiniai eksperimentavo individualiai, pasirinkdami juos dominančią veiklą – matavo ir svėrė ledo gabalus, bandė tepti dažais, barstyti druska, cukrumi ir jungti ledo kubelius, plukdyti, tirpinti ir palyginti, kiek ir kokių nuosėdų pastebėjo kieme sušalusio ir filtruoto vandens indeliuose. Nežiūrint į kai kurių nepavykusių veiklų rezultatus, džiugino pats pasiruošimas ir procesas.

PU mokytoja Rūta Birbalienė

Nuomonės / pastebėjimai

Panevėžio lopšelis-darželis „Vaivorykštė“
Įstaigos kodas: 190416871
A. s. LT 79 7300 0100 0238 7841
Bankas: Swedbank, AB

Savivaldybės biudžetinė įstaiga
Adresas: J. Tilvyčio g. 12, LT-35225 Panevėžys
Darbo laikas – 7.30 – 18.18 val. (paankstintos grupės darbo laikas 7.00 – 7.30)

Direktorės tel.: (8 45) 43 38 75
Bendras tel. (8 45) 43 39 17
Direktorės el.p: direktore@ldvaivorykste.lt
Bendras el.p: info@ldvaivorykste.lt

 

2024 © Panevėžio l-d „Vaivorykštė“
Versija neįgaliesiems